Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Tot i que tinc tendència a llegir molt més assaig que no pas noveŀla, també hi ha algunes obres de ficció que m'han agradat especialment. Els best sellers tipus grans conspiracions de societats secretes a traves del temps, però, em semblen directament infumables. I una pèrdua de temps quan hi ha tantes grans obres mestres de la literatura universal de tots els temps que encara no he llegit.

  

 

Incerta glòria
Joan SalesIncerta glòria Joan Sales

Incerta glòria
Joan Sales

Club Editor 1959, S.L.U
ISBN: 978-84-7329-176-7

 

Lectura pendent des de fa molt, m'he decidit a prioritzar-la perquè tinc la peŀlícula esperant i, com és natural, volia tenir primer l'input de la història original en noveŀla. M'ha costat acabar-la. No és que no m'hagi agradat però jo no he sabut veure aquella gran obra mestre que hi ha un acord majoritari a considerar-la. Potser hauré de rellegir-la d'aquí a un temps per copsar-la una mica millor. Ara per ara he de dir que em sembla una obra sobrevalorada. D'entrada són dues o tres noveŀles diferents, els personatges em semblen força inversemblants i el to que se'n desprèn de la lectura em resulta trist i decebedor. Possiblement siguin només prejudicis ideològics i és probable que si la torno a llegir d'aquí un temps la meva mirada estigui més preparada i pugui fruir-la millor. Ja m'ha passat abans. Veurem.

Bartleby, l'escrivent
Herman MelvilleBartleby, l'escrivent Herman Melville

Bartleby, l'escrivent
Herman Melville

Grup editorial 62, SLU. Barcelona 2009
Coŀlecció Les eines. Educaula
ISBN: 978-84-92672-06-6


 

Per una d'aquelles casualitats de la vida que semblen indicar-te el camí a seguir, en un període de temps breu vaig sentir a la ràdio i també llegir en premsa un parell o tres de cops la coneguda referència al "preferiria no fer-ho" que sempre m'havia semblat intrigant. Com que es tractava d'un d'aquells clàssics de lectura eternament pendent, quan vaig ensopegar al taulell de la llibreria amb una edició amb propostes didàctiques per a Secundària i traducció d'en Miquel Desclot, vaig saber que havia de comprar-lo! I si bé recordo amb més emoció la ja molt llunyana lectura de Moby Dick, he d'admetre que m'ha agradat força.

El Tsunami
Joan B. CullaEl Tsunami Joan B. Culla

El Tsunami
Joan B. Culla

3

RRaval Edicions SLU, Pòrtic. Barcelona 2017
ISBN: 978-84-9809-388-9 

Amb el seu estil rigorós i a la vegada didàctic i amè, el professor B. Culla fa una revisió detallada i força exhaustiva del que s'ha esdevingut no només en els partits sinó a la política i la societat catalana en les últimes décades. Com ens té acostumats i és habitual en ell, sempre que manifesta una opinió o fa algun judici de valor el sustenta sobre dades objectives difícilment contestables. Estic segur que fins i tot aquells que seguim amb interès els temes polítics trobarem en el llibre claus i explicacions en les que potser no havíem pensat. O si més no ens farà recordar fets i moments que potser ja no teníem tan presents i que poden ajudar a entendre el que està passant ara mateix. Molt recomanable.

El ordenador y el cerebro
John Von NeumannEl ordenador y el cerebro John Von Neumann

El ordenador y el cerebro
John Von Neumann

Antoni Bosch Editor. Barcelona 1980
ISBN: 978-84-93051-60-0
                                                                                       

 

L'autor d'un dels textos fundacionals de la computació moderna, l'informe First Draft on a Report on the EDVAC, de juny del 1945, va deixar sense acabar, a causa de la seva prematura mort, aquestes notes que preparava per a unes conferències que la universitat de Princeton l'havia convidat a donar. Amb una intenció divulgativa i un llenguatge molt entenedor fins i tot per a no experts, reflexiona sobre les analogies i les diferències entre els processos que duen a terme el cervell i els ordinadors. També fa una menció al treball de Turing i deixa clara la seva importància en la gènesi del concepte d'ordinador de propòsit general.

Desinformación: cómo los medios ocultan el mundo
Pascual SerranoDesinformación: cómo los medios ocultan el mundo Pascual Serrano

Desinformación: cómo los medios ocultan el mundo
Pascual Serrano

Editorial Península. Madrid. Maig 2009
ISBN: 978-84-8307-880-8

 

Jo diria que és una obra de lectura obligada per a qualsevol persona interessada en en l'actualitat nacional i internacional i per tots aquells que segueixen habitualment les informacions dels mitjans. Exceŀ·lentment documentat, aquest llibre desenmascara les estratègies de desinformació dels grans grups mediàtics i aporta llum sobre les motivacions que porten al pensament únic i les visions unívoques de la realitat que la majoria de diaris i televisions ofereixen.

 

Adéu a la universitat: l'eclipsi de les humanitats
Jordi LlovetAdéu a la universitat: l'eclipsi de les humanitats Jordi Llovet

Adéu a la universitat: l'eclipsi de les humanitats
Jordi Llovet

Galàxia Gutemberg. Barcelona 2011
ISBN: 978-84-8109-902-1

 

 

L'autor ens ofereix una visió desencantada d'una universitat i una societat en que les humanitats, i la cultura en un sentit ampli, pateixen un notable desprestigi. Els seus punts de vista poden ser més o menys compartits però la seva mirada és sempre extraordinàriament lúcida i les seves crítiques, a voltes descarnades, de vegades subtils, sempre estan ben sustentades per  raonaments impecables. Tanmateix és un llibre amè, fàcil de llegir i molt sovint divertit.

Los nuevos amos de la escuela
El negocio de la enseñanza
Nico HirttLos nuevos amos de la escuela El negocio de la enseñanza Nico Hirtt

Los nuevos amos de la escuela
El negocio de la enseñanza
Nico Hirtt

Publicaciones digitales. Universitaria
ISBN: 84-95673-91-6

 

En els temps que corren sembla que el futur de l'escola ha de passar necessàriament per la panacea de les mal anomenades competències bàsiques i, per descomptat, per la utilització de tota una panòplia d'estris tecnològics. Així, quan encara no sabem treure partit als ordinadors, ja ens presenten com a imprescindibles les tauletes i sense solució de continuïtat els smartphones i embolica que fa fort... Qualsevol persona interessada en l'educació hauria de llegir aquest llibre per conèixer les veritables claus i motivacions de fons que guien les decisions dels nostres responsables polítics.